Nieuws

Atheneum in Denderleeuw wint tekenwedstrijd rond vrede

De Basisschool van het Atheneum in Denderleeuw heeft de hoofdprijs van onze Tekenwedstrijd rond Vrede gewonnen. Zij gaan aan de haal met het begeleid bezoek aan Kazerne Dossin voor alle klassen van hun school die deelgenomen hebben aan onze wedstrijd.

De vakgroep Engels organiseert haar eerste gidsing door Aalst

Het is al langer duidelijk dat ons talencentrum CVO Handelsschool en de stad Aalst een speciale band hebben. De vakgroep Engels benadrukt deze verbondenheid door een prachtige Engelstalige gidsing te organiseren doorheen de Aalsterse stadskern. In mooie Engelse bewoordingen krijg je uitleg over het historische decor, de geschiedenis en de kunstschatten. Deze originele activiteit is dus dé gelegenheid bij uitstek om naast je kennis van de stad ook je talenkennis bij te spijkeren!

De gidsing vindt plaats op zaterdag 11 maart 2017 vanaf 14u.

Meer informatie vind je hier.


Uitstap Krakau met bezoek Auschwitz en Birkenau

In het Hemelvaartweekend (donderdag 25 tot en met zondag 28 mei 2017) reizen we voor de 2e keer af naar het mooie Krakau. We ontdekken deze hippe stad waarvan de gebouwen grotendeels werden ontworpen door Italiaanse architecten.

We maken tevens een uitstap naar de wonderlijke zoutmijn van Wieliczka.

We hedden echter ook aandacht voor de gruwelen die zich in de stad en in de omgeving hebben afgespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. We bezoeken daarom ook de Joodse wijk en ook de uitroeïngskampen Auschwitz en Birkenau.

Groot pluspunt is de begeleiding door een Nederlandstalige gids.

Meer info en het programma vind je hier.

Ons centrum verwelkomt de 100ste cursist Spaans 1e jaar in Aalst

Zonet hebben we de 100ste cursist ingeschreven voor het eerste jaar Spaans op de campus Aalst.

We hebben een magische kaap gerond, want nooit eerder had de opleiding Spaans zo'n groot succes.

Om deze bijzondere inschrijving in de verf te zetten, hebben we voor Isabel een passend geschenkje voorzien.

We wensen haar en alle andere cursisten Spaans een boeiend en leerrijk cursusjaar toe!

De vakgroep Engels organiseerde opnieuw een uitstap door Flanders Fields

Traditiegetrouw organiseren wij een uitstap naar de Westhoek en dit in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Het was reeds de vierde editie en we hadden opnieuw een betekenisvol programma samengesteld. 

De uitstap vond plaats op zaterdag 22 oktober 2016.

Deze keer bezochten we de
IJzertoren en nadien de Dodengang in Diksmuide. Een ervaren gids heeft ons begeleid.

Om 19u45 verzamelden we aan de Menenpoort, waar we een bloemenkrans neerlegden en de Last Post, het ontroerende dagelijkse eerbetoon aan de gesneuvelde soldaten, bijwoonden.

Meer informatie vind je hier.Vlaamse regering keurt onze programmatie Tsjechisch (richtgraad 1) goed!

Vrijdag 3 juni 2016 besliste de Vlaamse regering om aan ons centrum de onderwijsbevoegdheid voor de taalopleiding Tsjechisch (richtgraad 1) toe te wijzen.

Dit wil zeggen dat vanaf het cursusjaar 2016-2017 deze opleiding kan worden betaald met opleidingscheques of via KMO-portefeuille. Tevens komt deze in aanmerking voor het systeem van het betaald educatief verlof.

De opleiding Tsjechisch werd reeds via contractonderwijs in ons centrum aangeboden.

Wij zijn zeer fier dat de Vlaamse regering onze inspanningen op het vlak van internationalisering en de promotie van het vreemde talenonderwijs erkent.

Door deze programmaties handhaaft ons centrum haar positie als talencentrum met het ruimste aanbod in Vlaanderen, want naast de door de Vlaamse regering goedgekeurde programmaties, bieden we vanaf het cursusjaar 2016-2017 ook de cursussen Afrikaans en Latijn aan in contractonderwijs.

Vlaamse tekenwedstrijd rond ‘Vrede'

Ons centrum organiseert dit jaar opnieuw een*tekenwedstrijd*voor alle basisscholen in Vlaanderen. Samen met Kazerne Dossin en het Bijzonder Comité voor Herinneringseducatie geven wij alle leerlingen van het*vijfde leerjaar*de kans om een tekening te maken rond het *thema ‘vrede'*en mooie prijzen te winnen. Vorig jaar hebben we 850 tekeningen ontvangen uit alle uithoeken van Vlaanderen.

Bovendien maakt iedere klas die meer dan tien tekeningen inzendt kans op de hoofdprijs: een georganiseerde daguitstap met de hele klas naar Kazerne Dossin. Ons CVO zorgt voor de busrit en voor een educatief klasbezoek op maat van de leerlingen. De Dossinkazerne biedt hen een leerrijke en beklijvende ervaring op een aangepast niveau.

De leerlingen van de Centrumschool van Londerzeel gingen vorig jaar aan de haal met deze prachtige prijs. Benieuwd hoe hun bezoek aan het museum is verlopen? Een sfeerverslag vind je hier. Foto's van de uitstap kan je via deze link bekijken: www.flickr.com/gp/leerwatjewil/g32895.

Wie graag wil deelnemen aan deze editie, kan alle concrete informatie en voorwaarden vinden via deze links:

  1. affiche tekenwedstrijd
  2. folder tekenwedstrijd

Veel succes!

Ons centrum maakte een daguitstap naar Canterbury

De vakgroep Engels organiseerde op zaterdag 21 mei 2016 een daguitstap naar Canterbury.

In de voormiddag ontdekten we deze mooie historische stad begeleid door een ervaren gids.

In de namiddag bezochten we St-Margaret's Church waar we een prachtige audiovisuele reconstructie van Chaucer's pelgrimsverhalen 'The Canterbury Tales' bijwoonden.

Uitstap Krakau met bezoek Auschwitz en Birkenau

In het Hemelvaartweekend (donderdag 5 tot en met zondag 8 mei 2016) reisden we af naar het mooie Krakau. We ontdekten deze hippe stad waarvan de gebouwen grotendeels werden ontworpen door Italiaanse architecten.

We hadden echter ook aandacht voor de gruwelen die zich in de stad en in de omgeving hebben afgespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. We bezochten het Joodse getto, de fabriek van Schindler en ook de uitroeïngskampen Auschwitz en Birkenau.

Groot pluspunt was de begeleiding door een Nederlandstalige gids.

Meer info en het programma vind je hier.

Ons centrum organiseerde een heus Spaans filmfestival

De vakgroep Spaans van ons CVO organiseerde haar eerste Spaans filmfestival op vrijdag 29 april 2016 van 18u15 tot 21u. Een ultieme gelegenheid om Spanje te ontdekken, dichter bij te brengen en vooral het moment om te genieten van wat de Spaanse filmwereld te bieden heeft.

Er waren vier verschillende verhalen, maar ze hebben een rode draad: de zoektocht naar vrijheid.

De thriller “La Isla Mínima” toont de strijd voor politieke en sociale vrijheid in een jonge democratie.

In “Mujeres al borde de un ataque de nervios” krijgt de zoektocht naar vrijheid de gedaante van een vrouw.

In “La lengua de mariposas” is de vrijheid van gedachte één van de redenen om te leven.

Tot slot, stelden we je “Ocho apellidos vascos” voor, een romantische komedie waar culturele verschillen zich als een veelkleurige, Spaanse waaier ontvouwen.

Voor de eerste 2 films gebeurde de introductie en de ondertiteling in het Nederlands. Ze waren dan ook voor alle cursisten toegankelijk.

Voor de laatste 2 films gebeurde de introductie en de ondertiteling in het Spaans. Ze waren dan ook enkel toegankelijk voor cursisten Spaans met reeds gevorderde kennis.

Ons centrum maakte een daguitstap naar Lille

De vakgroep Frans organiseerde op zaterdag 23 april 2016 een daguitstap naar Lille, een bruisende stad die heel wat kunst en cultuur te bieden heeft.

Lille is de hoofdstad van Frans-Vlaanderen en daardoor vind je er een boeiende combinatie van Franse en Vlaamse invloeden.

Je kon deze stad op eigen houtje verkennen of je laten leiden door onze ervaren gids die jou doorheen het charmante centrum loodste, langsheen alle bezienswaardigheden van de stad.

Ons CVO organiseerde een snorkel- en duikinitiatie

Voor vele van onze cursisten is reizen een passie en een uitgelezen kans om de nieuwe talenkennis in de praktijk te brengen.

Bij het ontdekken en beleven van een nieuwe bestemming hoort vaak ook de pracht van de zee. Voor sommigen is dit onbekend terrein en voor anderen een onoverkomelijke drempel.

Daarom organiseerde de vakgroep Grieks op maandag 4 april 2016 een snorkel- en duikinitiatie, zo zijn wij alvast helemaal klaar voor de zomer!

  

Ons centrum bracht opnieuw een bezoek aan de Dossinkazerne en aan Mechelen

Op zaterdag 19 maart 2016 organiseerde ons centrum een bezoek aan Mechelen.

Eerst en vooral stond een bezoek aan de Dossinkazerne op het programma. Deze 'plaats van herinnering' is onlosmakelijk verbonden met de Tweede Wereldoorlog, aangezien ze vooral werd gebruikt als transitgevangenis voor deportatie naar Auschwitz-Birkenau. Van de 25.000 Joden en zigeuners die werden weggevoerd, kwamen er slechts 1.250 levend terug.

Een zeer bedreven gids heeft ons met de kleine verhalen over het leed van bepaalde mensen diep geraakt.

Na dit beklijvende stuk geschiedenis opteerden we deze keer voor een dialectwandeling langs de belangrijkste bezienswaardigheden van deze stad aan de Dijle. Een ervaren gids heeft met ons, naast historische feiten, vele leuke weetjes gedeeld.

Meer informatie vind je hier.

 

De vakgroep Roemeens organiseerde een filmavond

De vakgroep Roemeens organiseerde een filmavond op woensdag 23 maart 2016.

De cursisten konden een blik werpen achter de coulissen van het communistische Roemenië. Een tijdperk waarin de totale onderdrukkng en vernedering van burgers extreem pijnlijk deel uitmaakte van het dagelijkse leven.

De film “4 maanden, 3 weken en 2 dagen” van Cristian Mungiu werd bekroond met de Gouden Palm in 2007 in Cannes. Een aanrader!

Tweede oestertasting in Hotel Keizershof was groot succes!

Op vrijdag 19 februari 2016 organiseerde de vakgroep Frans haar tweede oestertasting in Hotel Keizershof, Korte Nieuwstraat 15 in Aalst.

Nick Trachet, culinair journalist, nam ons mee op ontdekkingstocht doorheen de wondere wereld van de oester. Hij onderhield ons over het onderscheid in uitzicht en smaak van verschillende oesters.

Voor de prijs van € 18,00 kreeg je 6 verschillende soorten oesters, 2 glazen Crémant en een deskundige uitleg (voor de BOB voorzagen wij uiteraard in niet-alcoholische drank).

Met 100 enthousiaste deelnemers mogen we gerust van een succeseditie spreken!

Bezoek Carnavalswerkhallen

Op zaterdag 23 januari 2016 van 19u tot 21u brachten we een geleid bezoek aan de Carnavalswerkhallen. Hier zag je de echte carnavalist aan het werk aan de machtige praalwagens die enkele weken later in de straten van Aalst zouden pronken.

De toezichter van dienst was een enthousiast verteller die ons in geuren en kleuren alle aspecten van Carnaval uit de doeken heef gedaan. Bedankt daarvoor!

De vakgroep Engels organiseerde een boeiende tocht door Flanders Fields

Traditiegetrouw organiseren wij een uitstap naar de Westhoek en dit in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Het was reeds de derde editie en we hadden opnieuw een betekenisvol programma samengesteld. 

Deze uitstap vond plaats op zaterdag 5 december 2015.

We brachten eerst een bezoek aan het Talbot House te Poperinge. Vervolgens trokken we met een gids verder naar het centrum van Poperinge waar we een kort bezoek brachten aan de stadhuissite, om meer te weten te komen over de beruchte dodencellen en de executiepaal.

Daarna bracht de bus ons naar Lijssenthoek military cemetery, de indrukwekkende getuige van meer dan vier jaar oorlogsgeweld.

Ten slotte reden we naar de Menenpoort in Ieper, waar we een bloemenkrans neerlegden en de Last Post, het ontroerende dagelijkse eerbetoon aan de gesneuvelde soldaten, bijwoonden.

SMAAK - Een bitterzoete verkenning - door Kathy Mathys

Al jaren recenseert zij voor De Standaard der Letteren Angelsaksische literatuur. Daarnaast schrijft zij ook over eten en koken en geeft ze lezingen over eetcultuur. Ze is vaste medewerkster van het Nederlandse Bouillon Magazine én bovendien oud-leerkracht Engels en Nederlands van ons centrum. In de week van de smaak mochten we haar opnieuw verwelkomen in ons centrum.

K A T H Y   M A T H Y S

Recent schreef zij een uniek literair boek over proeven, eten en genieten. Een pleidooi voor een vol leven met neus en mond, oren en ogen, vingers, hoofd en hart. Tijdens de week van de smaak kwam zij over dit hoogstpersoonlijke boek praten in Aalst.  Achteraf werd een signeersessie voorzien.

Pedagogische studiedag 5 oktober 2015 met als thema: "VISIE 2020"

De betekenis en zin van een goed geformuleerde missie zette iedereen op het juiste spoor. Hierna gingen we over tot de duiding van de term VISIE. In een visie(tekst) formuleren we onze ambities en doelen voor een periode van 5 jaar. Ons centrum ziet de visietekst als een relevant en inspirerend werkdocument voor alle medewerkers, cursisten en belanghebbenden.

We stelden onszelf twee vragen in 8 beleidsdomeinen. De eerste vraag zocht naar de betekenis van elk domein voor de aanwezigen. Als antwoord op de tweede vraag zochten we de kijk van de medewerkers op die domeinen voor 2020. De debatten in de werkgroepjes kregen hun neerslag op een regen van Post-It's, geplakt op de opgestelde pancartes.

Deze opvattingen en ideeën werden mee verwerkt, door de beleidscel, in de finale visietekst. In het beleidsplan wordt deze informatie concreet gemaakt in duidelijke doelstellingen.

Bekijk hier de inleidende presentatie en de foto's van deze studiedag.

Ons CVO organiseerde een GPS stadsspeurtocht in Aalst

Op zondag 11 oktober 2015 organisserde ons centrum, in samenwerking met Geoteam, een GPS stadsspeurtocht.

Tijdens deze verrassende speurtocht leerden we niet alleen de Stad Aalst beter kennen, maar ook de medecursisten. Ideaal om elkaar beter te leren kennen in een ontspannen sfeer.

Portugese Vereniging CVO Handelsschool Aalst organiseerde een etentje in restaurant Coimbra

Zoals de meesten onder jullie weten, hebben wij vorig jaar de Portugese vereniging Alma Lusitana opgericht. Dit om op regelmatige basis activiteiten te organiseren rond Portugees en de landen/culturen waar Portugees wordt gesproken. Door omstandigheden is de start even uitgesteld, maar nu is het toch zover!

In onze vereniging is iedereen steeds welkom: cursisten, oud-cursisten, toekomstige cursisten, liefhebbers van de “Lusofonia”, … De enige voorwaarde is de liefde voor het Portugees en al zijn culturen!

De laatste activiteit was een etentje in restaurant “Coimbra”, Jean Volderslaan 54, 1060 Sint-Gillis, waar we samen konden genieten van de typische Portugese keuken.

Meer info vind je hier.

De vakgroep Japans organiseerde een workshop sushi

Op donderdag 26 maart 2015 van 18u45 tot 20u45 organiseerde ons centrum een workshop sushi onder de deskundige leiding van Charlotte Van Schuylenbergh.

Tijdens deze workshop liet Charlotte je kennismaken met drie Japanse sushitechnieken. Nadien kon je proeven van deze heerlijke hapjes, samen met een drankje.

De vakgroep Frans maakte een daguitstap naar Parijs

Op zaterdag 25 april 2015 organiseerde ons centrum een daguitstap naar Parijs.

Na een rondrit langs de belangrijkste bezienswaardigheden kon je Parijs op eigen houtje verkennen of je kon gebruik maken van onze professionele gids voor een boeiende wandeling, aangepast aan je persoonlijke voorkeur.

Vakgroep Frans organiseerde eerste oestertasting in Hotel Keizershof

Op vrijdag 30 januari 2015 organiseerde de vakgroep Frans haar eerste oestertasting in Hotel Keizershof, Korte Nieuwstraat 15 in Aalst.

Nick Trachet, culinair journalist, nam ons mee op ontdekkingstocht doorheen de wondere wereld van de oester. Hij onderhield ons over het onderscheid in uitzicht en smaak van verschillende oesters.

Voor de prijs van € 16,00 kreeg je 6 verschillende soorten oesters, 2 glazen Crémant en een deskundige uitleg (voor de BOB voorzagen wij uiteraard in niet-alcoholische drank).

Meer info vind je hier.

Fototentoonstelling Centraal-Aziê en de Kaukasus - Chris Terryn

Op maandag 2 februari 2015 organiseerde de vakgroep Russisch een boeiende fototentoonstelling van de fotograaf Chris Terryn.

Chris Terryn reist reeds vele jaren door Centraal Aziê en de Kaukasus. Via zijn beeldmateriaal gaf hij een inkijk in deze regio.

De voorstelling ging door in ons centrum in de mediatheek. Nadien voorzagen wij een hapje en een drankje.

Meer info vind je hier.


Voodracht 25 Jahre Mauerfall door Cornelia Ganitta

Op woensdag 26 november 2014 organiseerde de vakgroep Duits, in samenwerking met het Goethe Institut Brüssel, een interessante voordracht door de Duitstalige journaliste Cornelia Ganitta over de Berlijnse Muur.

De Berlijnse Muur viel na 28 jaar op 9 november 1989. Dit jaar herdenken we de 25e verjaardag van die belangrijke gebeurtenis die de loop van de geschiedenis van Europa, en zeker die van Duitsland, heeft bepaald.

Binnenkort kan je hier foto's terugvinden van deze boeiende uiteenzetting. Op onze facebookpagina posten we zelfs enkele filmpjes.


De vakgroep Engels organiseerde een boeiende tocht door Flanders Fields

Op zaterdag 22 november 2014 bracht de vakgroep Engels opnieuw een bezoek aan Ieper en Flanders Fields. Deze keer trokken we door het hinterland van Ieper naar de stille getuigen van wat er zich afspeelde aan het front in de Vlaamse Westhoek.

We brachten eerst een kort bezoek aan Tyne Cot Cemetery, de grootste Britse militaire begraafplaats op het vasteland.

Nadien werden we door het Memorial Passchendaele Museum geloodst door een ervaren gids.

Op het Soldatenfriedhof in Langemark werd met enkele persoonlijke verhalen van gesneuvelden snel duidelijk dat ook 'de vijand' maar een mens is.

We namen nog even de tijd om het Canadese oorlogsmonument The Brooding Soldier te bezoeken. Dit monument is opgedragen aan de meer dan 2000 Canadese militairen die sneuvelden bij de eerste gasaanval in de Eerste Wereldoorlog.

Tot slot reden we naar Ieper voor wat een jaarlijkse traditie wordt, namelijk het bijwonen van de Last Post en het neerleggen van een rouwkrans namens ons centrum.

Binnenkort vind je hier foto's van deze boeiende trip. Op onze facebookpagina posten we zelfs enkele filmpjes.


 

De vakgroep Italiaans organiseerde een smakelijke beeldenbabbel

Op maandag 17 november 2014 organiseerde de vakgroep Italiaans een 'chiacchierata illustrata' ofwel een beeldenbabbel, gebracht door Herman Cole, een notoir Italiëkenner en ereburger van de Toscaanse stad Lucca.

Meer dan 50 aanwezigen genoten van de lezing en nadien van een babbel met een hapje en een drankje.

Vlaamse regering keurt onze programmatie Fins (richtgraad 1) en Portugees (richtgraad 4) goed!

Vrijdag 20 juni 2014 besliste de Vlaamse regering om aan ons centrum de onderwijsbevoegdheid voor de taalopleidingen Fins (richtgraad 1) en Portugees (richtgraad 4) toe te wijzen.

Dit wil zeggen dat vanaf het cursusjaar 2014-2015 deze opleidingen kunnen worden betaald met opleidingscheques of via KMO-portefeuille. Tevens komen zij in aanmerking voor het systeem van het betaald educatief verlof.

De opleiding Fins werd reeds via contractonderwijs in ons centrum aangeboden. Voor de opleiding Portugees is het een ideaal vervolgtraject voor de cursisten die reeds 7 jaar Portugees hebben gevolgd in ons centrum of elders.

Wij zijn zeer fier dat de Vlaamse regering onze inspanningen op het vlak van internationalisering en de promotie van het vreemde talenonderwijs erkent.

Door deze programmaties handhaaft ons centrum haar positie als talencentrum met het ruimste aanbod in Vlaanderen, want naast de door de Vlaamse regering goedgekeurde programmaties, bieden we vanaf het cursusjaar 2014-2015 ook de cursussen Tsjechisch en Litouws aan in contractonderwijs.

Startschot Portugese Vereniging CVO Handelsschool Aalst

Op dinsdag 27 mei 2014 gaven we het startschot voor onze Portugese vereniging, die vanaf volgend cursusjaar op regelmatige basis activiteiten zal organiseren rond Portugees en de landen en culturen waar Portugees wordt gesproken.

Voor onze startactiviteit werden de deelnemers via ludieke activiteiten, muziek, hapjes en een drankje ondergedompeld in de wereld van Lusofonia.

De vakgroep Frans maakte een daguitstap naar Arras

Op zaterdag 26 april 2014 organiseerde ons centrum een daguitstap naar Arras.

Arras, een stad die volledig werd verwoest tijdens WO I, is vandaag een bruisende stad met een rijk historisch verleden.

We bezochten in de voormiddag de tot de verbeelding sprekende kerkhoven van Vimy en Notre-Dame-de-Lorette. Daarna lunchten we in Arras.

In de namiddag kon Arras op eigen houtje of met een ervaren gids worden verkend.

De vakgroep Grieks maakte een culturele uitstap naar Brussel

Op zaterdag 5 april 2014 organiseerde ons centrum een Griekse culturele trip naar Brussel.

We bezochten de tijdelijke tentoonstelling 'No country for young men' in het Bozar. Hier werden werken getoond van 25 hedendaagse Griekse kunstenaars die werken rond de impact van de crisis op hun land.

Daarna brachten we een bezoek aan Periple, een ontmoetingscentrum voor Griekse kunst en literatuur.

Tot slot werden we verwacht in restaurant Philema, waar men werkt met producten van kleinschalige producenten uit Griekenland.

Ons centrum bracht een bezoek aan de Dossinkazerne en aan Mechelen

Op zaterdag 22 maart 2014 organiseerde ons centrum een bezoek aan Mechelen.

Eerst en vooral stond een bezoek aan de Dossinkazerne op het programma. Deze 'plaats van herinnering' is onlosmakelijk verbonden met de Tweede Wereldoorlog, aangezien ze vooral werd gebruikt als transitgevangenis voor deportatie naar Auschwitz-Birkenau. Van de 25.000 Joden en zigeuners die werden weggevoerd, kwamen er slechts 1.250 levend terug.

Na dit beklijvende stuk geschiedenis maakten we ook tijd voor een historische geleide stadwandeling langs de belangrijkste bezienswaardigheden van deze stad aan de Dijle.

Ons centrum maakte een daguitstap naar Hastings

De vakgroep Engels organiseerde op zaterdag 17 mei 2014 een daguitstap naar het historische stadje Hastings aan de kust van het Graafschap East Sussex.

Hastings biedt tal van historische bezienswaardigheden. Een ervaren gids leidde ons rond door het historische stadscentrum. Nadien kon er worden rondgesnuisterd in de vele antiekwinkeltjes of een museum bezoeken.

In de namiddag werd een bezoek gebracht aan de beroemde Smugglers Caves, de oude grotten van Hastigs die in vroegere tijden nuttig waren voor de vele smokkelaars langs de Engelse en Franse kusten.

De vakgroep Engels bezocht 'In Flanders Fields'

Op zaterdag 30 november 2013 organiseerde de vakgroep Engels een bezoek aan Ieper en aan het In Flanders Fields Museum. Hier wordt het verhaal van de Eerste Wereldoorlog verteld, met name wat zich afspeelde aan het front in de Vlaamse Westhoek.

In Flanders Fields

"Deutsch Unterwegs in Belgien"

een project ter bevordering van de Duitse taal in België

Op uitnodiging van de vakgroep Duits mochten we op 23 oktober 2013 twee enthousiaste taalassistentes van het Goethe Institut Brüssel met hun DeutschMobil in ons centrum verwelkomen.

Op een creatieve en aangename wijze brachten ze de Duitse taal en cultuur in een 90 minuten durende workshop. Ook de cursisten waren heel enthousiast. Zij vonden het fijn om hun kennis eens op een andere manier toe te passen."

Met gebak en een drankje konden we deze leerrijke en leuke activiteit afsluiten.

activiteit cursus Duits

activiteit cursus Duits

Italiaanse lezing door Marc Vandenbon

Op maandag 7 oktober 2013 organiseerde de vakgroep Italiaans een lezing door de heer Marc Vandenbon, auteur van 'Innemend Italië'.

Het was een zeer boeiende avond, met meer dan 60 geïnteresseerden.

Na de 'virtuele reis' door Italië kregen ze een glaasje schuimwijn en enkele hapjes aangeboden om na te genieten met hun 'reisgenoten'.

 

Italiaanse lezing       Italiaanse lezing

Officiële opening van de cursus Roemeens in Denderleeuw

Op woensdag 25 september 2013 werd het startschot gegeven van de cursus Roemeens in ons centrum in aanwezigheid van Zijne Excellentie Ştefan Tinca, de Roemeense ambassadeur in ons land, en enkele schepenen van de gemeente Denderleeuw.

Jan De Nul (eerste schepen Denderleeuw), Ştefan Tinca (Roemeense ambassadeur in België), Stany Meskens en Marc Cottyn (voorzitter van de Raad van Bestuur van Scholengroep Dender)

Jan De Nul (Eerste Schepen Denderleeuw), Ştefan Tinca (Roemeense Ambassadeur in België), Stany Meskens (directeur CVO Handelsschool Aalst) en Marc Cottyn (voorzitter Raad van Bestuur van Scholengroep Dender)

Stany Meskens, Marc Cottyn (voorzitter van de Raad van Bestuur van Scholengroep Dender) en Ştefan Tinca (Roemeense ambassadeur in België)

Stany Meskens, Marc Cottyn en Ştefan Tinca

Marc Cottyn (voorzitter van de Raad van Bestuur van Scholengroep Dender), Ştefan Tinca (Roemeense ambassadeur in België) en Stany Meskens

Marc Cottyn, Ştefan Tinca en Stany Meskens

De opening van ons cursusjaar in beeld

(Kim Phuc met gouverneur Jan Briers, Marc Cottyn (voorzitter van de Raad van Bestuur van Scholengroep Dender) en Stany Meskens)

Gouverneur Jan Briers en Marc Cottyn (voorzitter van de Raad van Bestuur van Scholengroep Dender)

(Gouverneur Jan Briers en Marc Cottyn (voorzitter van de Raad van Bestuur van Scholengroep Dender))

Kim Phuc

(Kim Phuc)

Kim Phuc

(Kim Phuc)

Kim Phuk

(Kim Phuc)

Kim Phuc en Stany Meskens

(Kim Phuc en Stany Meskens)

Kim Phuc opende plechtig ons nieuwe cursusjaarhttp://www.leerwatjewil.be/library/jpg/kim%20card%2001.jpg?1377182680

Traditiegetrouw wordt het cursusjaar van ons centrum officieel geopend door een bijzondere persoonlijkheid.

Na Lieven Scheire en Inger Nilsson wisten we dit keer een legendarische dame uit een totaal andere hoek te strikken, namelijk Kim Phuc. Zij is beter bekend als het toen negenjarige Vietnamese meisje dat naakt te zien is op één van de meest iconische foto's van de laatste decennia.

We waren uitermate verheugd met de komst van mevrouw Phuc. Zij probeert waar ze kan haar levenservaringen te delen om ervoor te ijveren dat de gruwel, de angst en de vernieling van een oorlog niet wordt vergeten.

Ook als centrum voor volwassenenonderwijs trachten wij ons bescheiden steentje bij te dragen aan het in stand houden van de vredesgedachte. Het cursusjaar 2013-2014 zal trouwens in het teken van de vrede staan en het bezoek van Kim Phuc was hiervan uiteraard het ideale startschot.

Vlaamse regering keurt onze programmatie Deens en Roemeens goed!

Vrijdag 17 mei 2013 besliste de Vlaamse regering om aan ons centrum de onderwijsbevoegdheid voor de taalopleidingen Deens en Roemeens toe te wijzen.

Dit wil zeggen dat vanaf het cursusjaar 2013-2014 deze opleidingen kunnen worden betaald met opleidingscheques of via KMO-portefeuille. Tevens komen zij in aanmerking voor het systeem van het betaald educatief verlof.

Voor de cursus Deens betreft het een volledig nieuw aanbod. De opleiding Roemeens werd reeds via contractonderwijs in ons centrum aangeboden.

Wij zijn zeer fier dat de Vlaamse regering onze inspanningen op het vlak van internationalisering en de promotie van het vreemde talenonderwijs erkend.

Door deze programmaties handhaaft ons centrum haar positie als talencentrum met het ruimste aanbod in Vlaanderen, want naast de door de Vlaamse regering goedgekeurde programmaties, bieden we vanaf het cursusjaar 2013-2014 ook de cursus Noors aan in contractonderwijs.

Ons centrum organiseerde een trip naar Stockholm

De vakgroep Zweeds bracht een bezoek aan de groene hoofdstad van Zweden, net op het moment dat de Zweden volop de terugkomst van de zon vierden.

We vertrokken op donderdag 20 juni 2013 en kwamen terug op zondag 23 juni 2013.

Gedurende vier dagen werden de deelnemers ondergedompeld in de pracht van de cultuur en natuur die het mooie Stockholm te bieden heeft. Bezoeken aan highlights zoals het parlement Riksdagen, Stadshuset, Vasamuseet, Skansen, Drottningholm, Storkyrkan en Junibacken stonden op het programma.

 

Ons centrum maakte een daguitstap naar Rye

De vakgroep Engels organiseerde op zaterdag 25 mei 2013 een daguitstap naar het historische stadje Rye aan de kust van het Graafschap East Sussex.

Rye klinkt jou misschien minder bekend in de oren dan pakweg Kent, Londen of Cambridge. Dit stadje heeft slechts 4600 inwoners, maar hoeft zeker niet onder te doen voor deze grote kleppers.

Rye wordt gekenmerkt door smalle geplaveide straatjes, authentieke vakwerkhuisjes met witte gevels, de middeleeuwse vestingen en tal van historische gebouwen. De stad kon haar charme tot op vandaag bewaren omdat er niets mag worden gewijzigd aan het uitzicht van de straten en de huizen. De klim naar de kerk Saint-Mary is zeker de moeite waard, al was het maar voor het prachtige panorama over de stad, de haven en de zee.

Je kon Rye op eigen houtje verkennen of je laten leiden door onze ervaren gids die jou doorheen het charmante centrum loodste, langsheen alle bezienswaardigheden van de stad.

 

Daguitstap naar de voormalige mijnsite van Waterschei

Op zaterdag 25 mei 2013 gingen we op daguitstap naar de voormalige mijnsite van Waterschei.

Eén van de talrijke Italiaanse ex-mijnwerkers gaf een unieke rondleiding in de mijn. Hij nam ons op sleeptouw doorheen de geschiedenis van de mijn aan de hand van persoonlijke anekdotes en sterke verhalen.

Na het bezoek aan de mijn lunchten we bij Fabio, die een pastagerecht voorschotelde in een gezellige en familiale sfeer.

Na de lunch was er nog ruimte om Genk te verkennen, waar je talrijke Italiaanse delicatessenwinkeltjes kan ontdekken.

De vakgroep Italiaans organiseerde een degustatie van olijfolie

Op donderdag 2 mei 2013 van 18u30 tot 20u30 kon je deelnemen aan een degustatie van olijfolie.

De Oost-Vlaming Dirk De Muynck liet de talrijke deelnemers proeven van de Siciliaanse sfeer in de olijfgaard. Hij vertelde over de geschiedenis van de magische olijfboom en het productieproces van olijfolie.

Hij leerde ze tevens de kwaliteiten van verschillende olijfolies onderscheiden tijdens de proefsessie. Hij zorgde ook voor een aantal hapjes, zoals zelfgemaakte tapenades en een typische Siciliaanse pasta.

Ons centrum maakte een daguitstap naar Luik

De vakgroep Frans maakte op zaterdag 27 april 2013 een daguitstap naar Luik, één van de steden aan de overkant van de taalgrens die in volle expansie zijn.

Luik is de grootste toeristische stad in Wallonië en heeft zoveel meer te bieden dan zijn bekende wafels, perenstroop en voetbalclub!

Je kon niet enkel op de Place Saint-Lambert met het Palais des Princes-Evêques en het ondergrondse Archéoforum cultuur snuiven, maar ook in de Gotische kathedraal Saint-Paul die dateert uit de 15e eeuw.

Verder was er de sfeervolle Carré, een autovrije wijk, waar je naar hartelust kan shoppen en terrasjes doen. Indien je wat avontuurlijker bent aangelegd, kon je de strijd aangaan met de 373 treden om de Montagne de Bueren te beklimmen. Je werd dan wel beloond met een prachtig uitzicht op de Maas, die de stad in twee deelt.

Je kon ook een blik werpen op het futuristische Gare Liège-Guillemins, het moderne Médiacité-winkelcentrum of op de bank naast Georges Simenon gaan zitten.

Je kon dit allemaal op eigen houtje verkennen of je laten leiden door onze ervaren gids die jou doorheen het charmante centrum loodste, langsheen alle bezienswaardigheden van de stad.

Betere kennis van het Nederlands maakt betere buren!

Ons centrum zette een unieke samenwerking op poten met de Aalsterse schepen voor Wonen, Ann Van de Steen, en de Woonwinkel.

Aan de anderstalige sociale huurders wordt een intensief taalbad op maat aangeboden. Op een zeer gerichte en praktische wijze worden diverse thema's aangesneden.

Zo leren de sociale huurders hoe ze in het Nederlands hun belastingen moeten invullen, hoe ze huisvuil moeten sorteren, dat ze hun stoep sneeuwvrij moeten houden of hoe ze gewoon een praatje kunnen slaan met hun buren.

De lessen moeten ervoor zorgen dat anderstalige huurders van een sociale woning beter integreren in de buurt en de samenleving. Taal is hier de sleutel tot beter buurtschap!

Ons centrum vierde samen met de Zweden het Luciafeest

Elk jaar in december vieren de Zweden het Luciafeest dat het begin van de kerstperiode aankondigt. Dit jaar woonden lesgevers en cursisten samen een typische Scandinavische Luciaviering bij in de Noorse Zeemanskerk op de Italiëlei 8 in 2000 Antwerpen.

Tijdens een Luciaviering baadt de kerk in kaarslicht en luistert men in een wereldlijke sfeer naar speciale Lucialiedjes gezongen door kinderen in witte gewaden. Eén van de kinderen stelt daarbij de heilige Lucia voor en draagt een kroon van brandende kaarsen. Na de viering kon iedereen genieten van Lussekatter, lekkere Zweedse saffraanbroodjes.

De viering vond plaats op zaterdag 15 december 2012 om 15u. in de Noorse Zeemanskerk.

Dr. Pieter Borghart gaf een gastles over Griekse literatuur

De vakgroep Grieks van ons centrum had de eer dr. Pieter Borghart, docent Nieuwgriekse letterkunde aan de Univeristeit Gent, te mogen verwelkomen voor een lezing over Griekse literatuur. Een ideale manier voor onze cursisten en andere geïnteresseerden om kennis te maken met de schat aan poëzie en proza die Griekenland rijk is.

Dr. Pieter Borghart is auteur van 'Inleiding in de Griekse literatuur: van de 12e tot de 21e eeuw', het eerste Nederlandstalige naslagwerk voor de Griekse literatuur sinds 1921.

Dit unieke seminarie ging door in ons centrum op maandag 3 december 2012 om 19u. Voor meer informatie over dit interessante seminarie, kan je contact opnemen met onze leerkrachten Grieks: charlotte_wulf@hotmail.com of roelselke@telenet.be.

Meer informatie over het boek van Pieter Borghart vind je op http://www.academiapress.be/inleiding-in-de-nieuwgriekse-literatuur.html.

Bibliografie Pieter Borghart: https://biblio.ugent.be/person/8010001589140.

Treinstaking? Directeur van ons centrum werd taxichauffeur!

De 24-urenstaking van de NMBS op 3 oktober 2012 zorgde niet overal voor kommer en kwel. Ons centrum anticipeerde op een wel erg originele manier.

Zoals alle pendelaars trachtten de leerkrachten van ons centrum zich zo goed mogelijk te organiseren om tijdig op het werk te geraken en ervoor te zorgen dat de lessen op een normale manier konden plaatsvinden.

De meeste leerkrachten namen samen de auto van en naar het werk. Enkele andere leerkrachten namen de bus in plaats van de trein naar het werk. De lessen stoppen echter maar om 21u10 en op dat tijdstip rijden er niet veel of helemaal geen bussen meer.

Daarom zag de directeur zich genoodzaakt om een oplossing te zoeken: "Ik heb bij al onze leerkrachten even gepolst en 2 collega's, uit Putte bij Mechelen en uit Orsmaal-Gussenhoven bij Tienen, zullen vanavond niet met het openbaar vervoer thuis geraken. Ik zal hen dan ook persoonlijk met de wagen naar huis brengen. Om onze lessen, ondanks alles, te laten doorgaan, is geen enkele inspanning teveel.".

Hij voegde er nog aan toe: "Gelukkig heb ik van de cursisten vooralsnog geen gelijkaardige vraag gekregen. Taxichauffeur zijn is één ding, maar een rijbewijs D heb ik voorlopig nog niet op zak!".

Pippi Langkous - Inger Nilsson

Voor de tweede maal op rij trok een opmerkelijke persoonlijkheid het cursusjaar van ons centrum voor volwassenenonderwijs Handelsschool Aalst op gang.

Na Lieven Scheire vorig cursusjaar was het nu de beurt aan de Zweedse Inger Nilsson, bij ons beter bekend als de actrice die destijds de rol van Pippi Langkous vertolkte in de gelijknamige jeugdserie.

Op maandag 3 september 2012 kwam zij het cursusjaar 2012-2013 officieel openen om zo ons centrum, en specifiek de cursus Zweeds, een duwtje in de rug geven.

Op dinsdag 4 september 2012 bracht zij, in wereldprimeur, haar show in het Engels. Met deze show, waarin ze haar levensverhaal brengt, trekt zij reeds geruime tijd rond in Zweden en ze bracht deze op maandag 3 september 2012 dan ook in het Zweeds voor onze cursisten en oud-cursisten Zweeds.

De aanwezigen op beide avonden waren laaiend enthousiast.

De pers toonde massale belangstelling voor deze spontane dame en ook TV Oost was van de partij.

Inger Nilsson (Pippi Langkous) op Dé Handelsschool Aalst