Cursus Tsjechisch

Locaties: CVO Handelsschool Aalst

Cursus Tsjechisch Aalst - cursusjaar 2017-2018

niveau 

dag 

lesmoment 

IG

VG

HB

totaal 

GVG

VVG 

1e jaar (**)

 

18.15-21.25

€ 180

€ 10

€ 0

€ 190

€ 46

€ 10

(**) trajectduur cursus Tsjechisch 1: 30/09/2016 tot en met 23/06/2017


IG = inschrijvingsgeld, VG = verbruiksgoederen, HB = handboek, GVG = gedeeltelijk vrijgesteld van inschrijvingsgeld, VVG = volledig vrijgesteld van inschrijvingsgeld

CVO Handelsschool Aalst biedt een unieke cursus Tsjechisch.

Het Tsjechisch is een oude, ooit zeer belangrijke, taal in Centraal-Europa. Ondertussen is het Tsjechisch een officiële werktaal van de Europese Unie sinds 1 mei 2004.

De toeristische sector doet het steeds beter in Tsjechië en wie is al niet eens in Praag geweest. Een stad die tot ieders verbeelding spreekt. Met zijn rijke geschiedenis, zijn mooie gebouwen, zijn uniek Boheems kristal en uiteraard zijn onuitputtelijke voorraad artiesten van allerlei slag.

Dit alles vormt de reden waarom CVO Handelsschool Aalst een cursus Tsjechisch toevoegt aan haar ruime opleidingspakket.

Ook interesse? Schrijf je snel in!

Cursus Tsjechisch: taal

Tsjechisch wordt door ongeveer 12 miljoen mensen gesproken. De grootste groep zijn natuurlijk de inwoners van Tsjechië zelf (ruim 10 miljoen), het afgescheurde buurland Slowakije (Tsjechisch en Slowaaks zijn in grote mate onderling verwant), de andere buurlanden, zoals Polen, Oostenrijk en Duitsland waar veel Tsjechischsprekenden wonen. Tot slot zijn er heel wat migranten uit Tsjechië naar Canada en de VS getrokken.

Het Tsjechisch is een West-Slavische taal, in hoge mate verwant met het Slowaaks en ook het Pools.

Voor Nederlandstaligen is het geen evidente taal omdat ze in geen enkel opzicht op onze taal lijkt. In het begin is vooral de uitspraak een hindernis. Gelukkig wordt het geschreven met het Latijnse alfabet, met een aantal specifieke diakritische tekens. Dit maakt het toch weer wat makkelijker om aan te leren.

Richtgraad 1: 1e jaar

In het eerste jaar maak je kennis met de Tsjechische taal: het alfabet, de diakritische tekens, de uitspraak en de basis van de grammatica. Dit gebeurt vooral aan de hand van dialogen. In elke les komen de vier basisvaardigheden (lezen, spreken, schrijven en luisteren) aan bod zodat je ruim de kans krijgt om de taal onder de knie te krijgen. Op het einde van de cursus kan je op een eenvoudige wijze communiceren in het Tsjechisch.

 

Ik wil meer info

Locatie: CVO Handelsschool Aalst