Cursus Slowaaks

Locaties: CVO Handelsschool Aalst

Cursus Slowaaks Aalst - cursusjaar 2017-2018

niveau 

dag 

lesmoment 

IG

VG

HB 

totaal 

1e jaar (**)

vrijdag 

18.15-21.25

€ 200

€ 15

€ 0 

€ 215

(**) trajectduur cursus Slowaaks 1: 6/10/2017 tot en met 2/03/2018


Deze cursus kan je niet met opleidingscheques betalen, maar komt wel in aanmerking voor een tussenkomst via KMO-portefeuille.


IG = inschrijvingsgeld, VG = verbruiksgoederen, HB = handboek

Cursus Slowaaks

In het geografische midden van Europa, op een boogscheut van wereldberoemde steden zoals Wenen, Krakau of Budapest, ligt een beeldschoon land met een boeiende geschiedenis verscholen Je kan dit nu samen met ons ontdekken.

Slowakije is een land waar imposante bergtoppen in brede riviervalleien overgaan, waar oeroude bossen en moderne autofabrieken elkaar afwisselen, waar doorgaans Hongaarse goulash met Slavische pirohy wordt geserveerd en waar middeleeuwse kastelen en gloednieuwe winkelcentra om jouw aandacht zullen wedijveren. Met onze cursus Slowaaks stellen we je in de gelegenheid om je in de taal, de eigenaardigheden en het alledaagse leven van dit kleine maar opmerkelijke land te verdiepen.

Tijdens de periode van de Tsjechoslowaakse republiek stond Slowakije vaak in de schaduw van haar grotere broer, maar het is altijd een afzonderlijke regio met een eigen taal en cultuur geweest. Sinds de vriendelijke afscheiding van Tsjechië in 1993 probeert Slowakije zichzelf te redden en dit is, ondanks alle valkuilen die op de weg loerden, een succesverhaal geworden. Met een snel groeiende economie en een functionerende democratie gaat Slowakije tot eind 2016 het voorzitterschap van de EU bekleden.

Misschien ga je voor je werk of voor je studie een langere periode in Slowakije doorbrengen en wil je je daar goed op voorbereiden. Of je bedrijf heeft vestigingen of betrekkingen in Slowakije die aangehaald moeten worden. Of je bent gewoon benieuwd en je wenst een nieuwe bijzondere taal te leren en een prachtig land te ontdekken? Dan kun je zeker in onze cursus Slowaaks terecht!

Het Slowaaks is een Slavische taal die door ongeveer 5 miljoen mensen wordt gesproken en het Latijns schrift gebruikt. Zij is nauw verwant met het Tsjechisch, Pools en Servo-Kroatisch. In onze cursus Slowaaks gaan we ons vooral toespitsen op praktische taalvaardigheden in alledaagse communicatieve situaties, ondersteund door een basiskennis van de Slowaakse fonetica, grammatica en woordenschat. Wij gaan praten, luisteren, kijken, zingen (als je het aandurft!), en ook veel gebruik maken van moderne technologieën en sociale media.

Wij zullen onze verworven taalkennis benutten om Slowakije en haar cultuur beter te leren kennen, maar ook -aan de hand van verschillende thema’s uit de actualiteit- gaan we de taal ervaren zoals ze in de praktijk voorkomt. En je krijgt zeker geen aseptisch toeristenbeeld van Slowakije voorgeschoteld. We gaan het over de successen van Peter Sagan hebben, maar ook over de sociale uitsluiting van de Roma, over de spectaculaire grotten, wandelgebieden en skigelegenheden, maar ook over milieuvervuiling, over de economische groei, maar ook over de duistere pagina’s van de Slowaakse geschiedenis. En we zijn natuurlijk altijd bereid om de inhoud van onze lessen aan te passen aan de speciale wensen of suggesties van onze cursisten.

Onze leraar Martin Andor: “Ik ben in Slowakije geboren, opgegroeid en heb daar tot mijn achttiende gewoond. Ik heb in Spanje vertaalkunde en wijsbegeerte gestudeerd en tijdens mijn PhD in logica en taalfilosofie heb ik een eenjarige stage aan de Universiteit van Amsterdam gelopen. Ik werk al lang als vertaler, tolk en taalleraar, spreek vlot Engels en Nederlands, en heb een passie voor het contact tussen verschillende talen en culturen.

Ik beschouw het als een leuke uitdaging en tegelijkertijd als een grote verantwoordelijkheid om jullie mijn eigen taal bij te brengen en mijn land voor te stellen. Daarom zal ik er alles aan doen om jullie verwachtingen in te vullen. Voor aanvullende informatie over de cursus Slowaaks kun je me altijd bereiken via andormartin@gmail.com of via het nummer 0493-77 94 72. Uiteraard kan je ook alles over de cursus en het centrum vernemen via www.leerwatjewil.be.

Ik hoop dat we elkaar in september leren kennen!”

Ik wil meer info

Locatie: CVO Handelsschool Aalst